Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ

2/5/2017

Ένα έργο του μεγάλου Κολομβιανού συγγραφέα, που υμνεί τον αιώνιο έρωτα. Τα στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, όρο που ο ίδιος ο Μαρκές θεωρεί αδόκιμο, είναι εμφανή και στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα, μέσω αρκετών εικόνων που αν και φυσιολογικά θα “ξένιζαν” τη λογική, εντούτοις δένουν με την πλοκή και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Στην συγκεκριμένη ιστορία, ο Φ. Αρίσα ερωτεύεται παράφορα τη Φ. Δάσα. Εκείνη αν και αρχικά μοιάζει να ανταποκρίνεται στα συναισθήματα του νεαρού, στην πορεία και υπό την αφόρητη πίεση του πατέρα της, θα αλλάξει γνώμη και θα παντρευτεί το γιατρό Ουρμπίνιο, με τον οποίο θα κάνει οικογένεια και θα περάσει αρκετές δεκαετίες έγγαμου βίου.
Όλο αυτό το διάστημα ο Αρίσα, δίχως ποτέ να την ξεχάσει, θα συνάψει αμέτρητες ερωτικές σχέσεις. Συνάμα, θα εκδηλώσει το ταλέντο του στη συγγραφή ερωτικών επιστολών, δεξιότητα που θα βοηθήσει πολλούς ερωτευμένους που προσφεύγουν στη βοήθειά του. Παράλληλα, θα εργάζεται στην εταιρία ποταμόπλοιων του θείου του, την οποία θα κληρονομήσει μετά το θάνατό του.
Όταν σε προχωρημένη πια ηλικία θα αποβιώσει και ο σύζυγος της Φ. Δάσα, ο Αρίσα θα αδράξει την ευκαιρία, για να της επιβεβαιώσει τον άσβεστο έρωτα του. Εκείνη, αρχικά θα τον αποπέμψει εξαγριωμένη απ’ το σπίτι της. Ωστόσο, η επιμονή και η πολιορκία του έμπειρου πλέον Αρίσα, θα την οδηγήσουν στο να ενδώσει, ερχόμενη μάλιστα σε ρήξη με την κόρη της που κατακρίνει την επιλογή της.
Ο Μαρκές στήνει περίτεχνα το τελευταίο μέρος του μυθιστορήματός του, τοποθετώντας το ηλικιωμένο ερωτευμένο ζευγάρι σε ένα ποταμόπλοιο του Αρίσα, που επαναλαμβάνει το δρομολόγιό του χωρίς όμως ενδιάμεσες στάσεις. Μάλιστα για να επαναλαμβάνει ανενόχλητο το δρομολόγιο, σηκώνει την κίτρινη σημαία ως ένδειξη παρουσίας χολέρας. Μ’ αυτό το τέχνασμα των αέναων δρομολογίων, ο συγγραφέας καθιστά των έρωτα που λαμβάνει χώρα στο κατάστρωμα αιώνιο κι αθάνατο.
ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
* Το μυθιστόρημα ξεκινάει με την αυτοκτονία του Χερεμία δε Σεντ Αμούρ και το γράμμα που έχει αφήσει στο γιατρό Ουρμπίνιο. Η σχέση των δύο ξεκίνησε από την αγάπη τους για το σκάκι. Το γράμμα αποκαλύπτει μια κρυφή ζωή του Χερεμία καθώς και την ύπαρξη μιας ερωμένης.
* Ο Χουβενάλ Ουρμπίνοκαι η Φερμίνα Δάσα είναι παντρεμένοι για αρκετές δεκαετίες και εξακολουθούν να είναι ερωτευμένοι ωστόσο έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με πολλούς καβγάδες. Στον πιο έντονο καβγά που παραλίγο να τους χωρίσει ο γιατρός είναι αυτός που υποχωρεί.
* Ο Μαρκές και σε αυτό το βιβλίο περιγράφει τους ατέλειωτους εμφύλιους πολέμους μεταξύ φιλελεύθερων και συντηρητικών.
* Η Φερμίνα Δάσα στη διαφωνία της με τον άντρα της για το χαρακτήρα του Χερεμία υποστηρίζει πως αν δεν είχε κρατήσει μυστικά δε θα είχε κερδίσει φίλους, διαπίστωση η οποίοα παραπέμπει σε Νίτσε.
* Ο Χούβεναλ Ουρμπίνο προαισθάνεται το θάνατο του που τον βρίσκει ενώ προσπαθεί να πιάσει τον παπαγάλο του. Προλαβαίνει να πει στη γυναίκα του «ένας Θεός ξέρει πόσο σε αγάπησα» και εκείνη του αποκρίνεται «θα ιδωθούμε σύντομα».
* Ο Φλορεντίνο Αρίσα εμφανίζεται στο σπίτι της Φ. Δάσα και δίνει πολύτιμη βοήθεια στην αγρύπνια του νεκρού. Όταν μένει μόνος με την Φ. Δάσα της εκμυστηρεύεται πως ο έρωτας που νιώθει για εκίνη και κρατάει πάνω από 50 χρόνια είναι ακόμα ζωντανός αλλά εκείνη τον διώχνει εξαγρωμένη. Έπειτα ξεσπάει σε κλάματα αλλά συνηδειτοποιεί κιόλας τι έχει προκαλέσει σε αυτόν τον άνθρωπο. Όταν αργότερα ξυπνάει από βαθύ ύπνο τον σκέφτεται περισσότερο από τον άντρα της.
* Ο Μαρκές περιγράφει τη γέννηση του έρωτα μεταξύ του νεαρού Φλορεντίνο Αρίσα και της μαθήτριας Φερμίνα Δάσα. Ο πρώτος από την ένταση φτάνει στο σημείο να να φάει γαρδένιες και να πιεί κολώνια για νιωσει την μυρωδιά της ενώ την παρακολουθεί για μήνες.
* ο Φ. Αρίσα κάνει πρόταση γάμου στη Φ. Δάσα που εκείνη αποδέχεται. Εν τω μεταξύ περνάει τον καιρό του στον οίκο ανοχής που διατηρεί ο διευθυντής του στο ταχυδρομείο και παρακολουθεί το κλίμα τρυφερότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των γυναικών.
* Ο Λορέντσο Αρίσα ανακαλύπτει τον έρωτα της κόρης του και γι αυτό το λόγο διώχνει τη αδελφή του Εσκολάστικα από το σπίτι επείδη καταλαβαίνει πως τη συγκάλειπτε. Έπειτα προσπαθεί ανεπιτυχώς να πείσει τον Φ. Αρίσα να απομακρυνθεί από την κόρη του αλλά καθώς ο τελευταίος δεν υποχωρεί ούτε στην απειλή του όπλου παίρνει τη κόρη του και φεύγουν για μακρύ ταξίδι.
* Οι ερωτευμένοι επικοινωνούν κρυφά μέσω τηλεγραφημάτων, η Φ. Δάσα ανακαλύπτει ταραγμένη όμως ότι μπορεί να ζήσει ευτυχισμένη και χωρίς έρωτα ή ενάντια σε αυτόν.
* Ο Φ. Αρίσα προσπαθεί να βρει το βυθισμένο θησαυρό των Ισπανών αλλά τον εξαπατά ο μικρός βοηθός του. Όταν αργότερα η Φ. Δάσα θα τον περιφρονήσει θα βρίσκει καταφύγιο σε ένα φάρο που θα θελήσει να αγοράσει καθώς πιστεύει πως είναι ο μόνος τρόπος για να συνδυάσει τη δουλειά με την ποίηση.
* Όταν η Φ. Δάσα επιστέφει ο Φ. Αρίσα την συναντά όμως όταν τον συναντά αντί για έρωτα νιώθει απογοήτευση και κατανοεί πως ο έρωτα που ένιωθε δεν ήταν παρά μια Χίμαιρα.
* Ο Χουβενάλ Ουρμπίνιο γυρίζει από το Παρίσι στην πόλη του αλλά ανακαλύπτει πως έπεσε θύμα της νοσταλγίας καθώς συναντά την εγκατάλειψη, τη την καταστροφή και την φτώχεια που τον απογοητεύουν.
* Ο Μαρκές περιγράφει την επιδημία χολέρας που προκάλεσε μια άνευ προηγούμενου θανάτους ειδικά ανάμεσα στον μαύρο πληθυσμό.
* Ο Χ. Ουρμπίνιο επισκέπτεται την άρωστη Φ. Δάσα και από την δεύτερη κιόλας συνάντηση την πολιορκεί ερωτικά, αυτή αντιστέκεται πεισματικά. Στο μεταξύ την επισκέπτεται η ξαδέλφη της Ιλδεμπράντα που πιστεύει πως όταν κάτι συμβαίνει σε έναν έρωτα επηρεάζει όλους τους έρωτες της γης. Όταν μάλιστα επισκέπτεται στο ταχυδρομείο τον Φ. Αρίσα κάνει την διαπίστωση πως είναι άσχημος και θλιβερός αλλά γεμάτος έρωτα..
* Η Φ. Δάσα αποφασίζει να παντρευτεί τον Χ. Ουρμπίνιο και αυτό κάνει τον Φ. Αρίσα να μεταναστεύσει απογοητευμένος. Στο ταξίδι του τον αποπλανεί μια άγνωστη γυναίκα ωστόσο ο πόνος του εξακολουθεί να είναι ανυπόφορος.
* Ο Φλορεντίνο Αρίσα επιστρέφει στην πόλη του με το ίδιο ποταμόπλοιο καθώς δεν αντέχει να εγκαταλείψει την Φερμίνα Δάσα, στο λιμάνι αντί για δυσωδία αυτός οσμίζεται μόνο τη μυρωδιά της ώσπου με τον καιρό αυτή εξασθενεί και μένει μόνο στις γαρδένιες.
* Ο Μαρκές περιγράφει το μήνα του μέλιτος στη Γαλλία και την παρουσία των Οσκαρ Ουάιλντ και Βίκτωρ Ουγκώ.
* Ο Φλορεντίνο Αρίσα μεταμορφώνεται σε δεινό εραστή και αποφασίζει να γίνει πλούσιος για να κατακτήσει τη Φερμίνα Δάσα, ενώ εύχεται να πεθάνει ο γιατρός Ουρμπίνιο. Στο μεταξύ αναλαμβάνει δουλειά στην εταιρία ποταμοπλοϊας και ανακαλύπτει ότι μοιάζει με τον πατέρα του που ήταν επίσης ποιητής. Στον ελεύθερο χρόνο του γράφει επιτυχημένα ποιήματα για ερωτευμένους.
* Ο Φ. Αρίσα γνωρίζει την Λέονα Κασιάνι που θα τον υπηρετήσει και θα του συμπαρασταθεί για πολλά χρόνια και θα γίνει η μοναδική του φίλη χωρίς να κάνει έρωτα μαζί της.
* Ο Φ. Αρίσα ζει με την πεποίθηση πως σκοπός της ζωής του είναι να κάνει ευτυχισμένη μια χήρα, ωστόσο η Φ. Δάσα από τη μεριά της συνειδητοποίει πως δεν μπόρεσε να τον αγαπήσει γιατί της έδινε την αίσθηση της σκιάς και κανείς δεν τον γνώριζε πραγματικά. Γίνεται επίσης αντιληπτό πως το μόνο συναίσθημα που δεν αντέχει είναι οι ενοχές.
* Η Φ. Δάσα σκέφτεται πως έχει κάνει λάθος με το γάμο της καθώς τα πρώτα χρόνια είναι δυστυχισμένα κυρίως λόγω της παρουσίας της πεθεράς της.
* Ο Μαρκές αρκετές φορές χρησιμοποιεί το πρώτο πληθυντικό δίνοντας μια αίσθηση οικειότητας και την εντύπωση πως συμμετέχει στην ιστορία.
* Η Φ. Δάσα χρησιμοποιεί την οσμή της για να αναγνωρίσει αν τα ρούχα είναι καθαρά ή ακόμα για να ανακαλύψει τα χαμένα της παιδιά όπως και για να προσανατολίζεται στις κοινωνικές εκδηλώσεις, η ικανότητα της αυτή γίνεται και η αιτία να ανακαλύψει την απιστία του άντρα της και να αισθανθεί έντονη ζήλια. Όταν εκείνος παραδέχεται τη σχέση του με την όμορφη μιγάδα Μπάρμπαρα Λιντς τον εγκαταλείπει για να γυρίσει στο χωριό που μεγάλωσε και τώρα μαστίζεται από την χολέρα.
* Ο Φ. Αρίσα φοβάται μήπως ο θάνατος κερδίσει την μανιασμένη μάχη με τον έρωτα. Εν τω μεταξύ αναγορεύεται διάδοχος της εταιρίας και εξακολουθεί να αποζητά σθεναρά ένα μέλλον όπου θα μοιραστεί με την Φ. Δάσα.
* Ο Μαρκές υποστηρίζει πως «τίποτα δε μοιάζει περισσότερο σε έναν άνθρωπο από τον τρόπο που πεθαίνει».
* Η Φ. Δάσα στέλνει ένα οργισμένο και προσβλητικό γράμμα στ Φ. Αρίσα για το τόλμημα του να της επαναλάβει πως είναι ερωτευμένος μαζί της. Κατόπιν προσπαθεί να ξεχάσει τον άντρα της καίγωντας τα έπιπλα και πουλώντας τα ρούχα του.
* Ο Μαρκές επαναλαμβάνει όπως στο 100 χρόνια μοναξιά το περιστατικό σφαγής των εργατών στις μπανανοφυτείες του Σαν Χουάν της Σιενάγα.
* Ο Φ. Αρίσα «βομβαρδίζει» με γράμματα τη Φ. Δάσα προσπαθώντας να την κατακτήσει από την αρχή χωρίς εκείνη να νιώσει ούτε ίχνος νοσταλγίας. Εκείνη δέχεται τα γράμματα και ανακαλύπτει σε αυτά μια σοφία που την κάνει να ξαναβρεί νόημα στη ζωή της. Έτσι σιγά σιγά αρχίζει να συμφιλιώνεται με τον Φ. Αρίσα και όταν εκείνος πηγαίνει στο μνημόσυνο του άντρα της τον χαιρετάει ευγενικά.
* Ο Φ. Αρίσα επισκέπτεται την Φ. Δάσα κάθε Τρίτη και δημιουργείται μεταξύ τους μια δυνατή σχέση σε σημείο που η τελευταία να διώξει την κόρη της από το σπίτι για πάντα όταν προσπάθησε να τον διαβάλλει. Επίσης όταν εκείνος διακόπτει τις επισκέψεις του λόγω ατυχήματος αισθάνεται έντονη μοναξιά και την έλλειψη του.
* Η Φ. Δάσα συμφιλιώνεται με τον νεκρό άντρα της και αποφασίζει να ταξιδέψει με ποταμόπλοιο μαζί με τον Φ. Αρίσα.
* Ο Μάρκες περιγράφει την οικολογική καταστροφή που επέφερε η ποταμοπλοΐα.
* Οι δυο χωρίς ηλικία εραστές κάνουν έρωτα για πρώτη φορά που αν και απογοητευτική δεν τους αποκαρδιώνει.
* Ο καπετάνιος και ο Φ. Αρίσα σηκώνουν στο πλοίο τη σημαία της χολέρας για να ταξιδέψουν χωρίς επιβάτες και εμπορεύματα και όταν φτάνουν στον προορισμό τους ο τελευταίος αποφασίζει να συνεχίσουν το ατέλειωτο πάνω κάτω στο ποταμό για μια ζωή.