Ήξερες που βασίστηκε το στόρι του "House of Cards"; Το βιβλίο, η ... Θάτσερ και η ελληνική έκδοση

Σάββατο 3/12/2016

Το σήριαλ έχει εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι όμως αγνοούν ότι βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο που την ερχόμενη εβδομάδα κυκλοφορεί για πρώτη φορά και στα ελληνικά.
To παράξενο είναι ότι το βραβευμένο βιβλίο του Michael Dobbs, στο οποίο στηρίχθηκε η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά δεν είναι καν νέας σοδειάς. Είναι ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ, το οποίο γράφτηκε πριν από 25 χρόνια και φυσικά παραμένει επίκαιρο κι εξακολουθεί να συναρπάζει. Η ιστορία του βιβλίου και το σκοτεινό του πολιτικό δράμα διαδραματίζεται στην Αγγλία της Θάτσερ. Η υπόθεση βασίζεται στην ζωή και τις μηχανορραφίες του μακιαβελικού πολιτικού Francis Urquhart. Μία ιστορία πολιτικής τακτικής, κυνισμού και αριβισμού που σε εισάγει στα σκοτεινότερα μονοπάτια της πολιτικής "τέχνης".
Ο ίδιος ο ήρωας του Michael Dobbs περιγράφει τον χάρτη ... αξιών του κυνικά, λέγοντας: «Κέρδισε τον Σεβασμό Όσων τον Γνώρισαν». Να μία ακόμη μνημειώδης γελοιότητα. Δεν είναι ο σεβασμός, αλλά ο φόβος το κίνητρο του ανθρώπου· έτσι οικοδομούνται αυτοκρατορίες, έτσι ξεσπούν επαναστάσεις. Ο φόβος είναι το μυστικό των σπουδαίων ανθρώπων. Όταν ο άλλος φοβάται πως θα τον συνθλίψεις, θα τον κονιορτοποιήσεις, είναι βέβαιο πως θα σε σεβαστεί. Ο ωμός φόβος είναι μεθυστικός, σαρωτικός, απελευθερωτικός. Και πάντοτε ισχυρότερος από τον σεβασμό. Πάντοτε.
Κι έτσι ακριβώς ο πολυμήχανος και αδίστακτος Francis Urquhart χαλάει κόσμο.
Κείμενο: Μαριάνα Παλμίρα
Πηγή