10 βιβλία που μπορείς να κάνεις δώρο τα Χριστούγεννα!

Τρίτη 27/12/2016


Κάθε χρονιά είναι χρονιά βιβλίου και φτάνοντας στο τέλος, αφήνει πίσω της όμορφες αναγνωστικές εμπειρίες και τίτλους από συγγραφείς που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν. Ας δούμε 10 από αυτούς, οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους τη χρονιά που πέρασε και ας πάρουμε ιδέες για τα πιο «ψαγμένα» δώρα για βιβλιοφάγους!

Ξεκινάμε με το μυθιστόρημα του Andrés Neuman «Ο ταξιδιώτης του αιώνα» (εκδ. Opera)το οποίο τιμήθηκε με δύο από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Ισπανίας (Alfaguara και Εθνικό Βραβείο Κριτικών) και συνεχίζουμε με τον Erri De Luca και το βιβλίο του «Τα ψάρια δεν κλείνουν τα μάτια» (εκδ. Κέλευθος). Ο συγγραφέας έχει χαρακτηριστεί από τον ιταλικό Τύπο ως ο «συγγραφέας της δεκαετίας» και στο τελευταίο του βιβλίο φέρνει τον αναγνώστη σε επαφή με τη ζωή ενός αγοριού από 10 ετών ώς τη μέση ηλικία όπως έρχεται το πέρασμα του χρόνου.

Συνεχίζοντας στους βραβευμένους συγγραφείς, το «άστρο» του Paul Beatty έλαμψε φέτος στο λογοτεχνικό στερέωμα, χαρίζοντάς του το Βραβείο Booker 2016 για το βιβλίο «Ο Πουλημένος» (εκδ. Καστανιώτη), μια καυστική πολιτική σάτιρα για τη σύγχρονη πραγματικότητα των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Anthony Doerr κέρδισε επίσης το βραβείο Πούλιτζερ το 2015 για το «Ολο το φως που δεν μπορούμε να δούμε» (εκδ. Πατάκη), που διαδραματίζεται με φόντο την Ευρώπη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Richard Flanagan, ο κορυφαίος Αυστραλός συγγραφέας της γενιάς του, τιμημένος με το Man Booker Prize 2014, επανήλθε φέτος με την «Απουσία» (εκδ. Ψυχογιός), μια συγκινητική ιστορία για την αποικιοκρατία, τη φιλοδοξία, αλλά και τις αξίες εκείνες που μας προσδίδουν μια πιο ανθρώπινη διάσταση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το βιβλίο «Λίγη ζωή» (εκδ. Μεταίχμιο) της Hanya Yanagihara το οποίο χαρακτηρίστηκε «Μυθιστόρημα της Χρονιάς» και αποτελεί έναν ύμνο στην αγάπη, ανατέμνοντας με συγκινητικό τρόπο τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Φέτος θυμηθήκαμε ξανά τον Χιλιανό Bolaño, έναν από τους πλέον επιδραστικούς συγγραφείς της ισπανόφωνης πεζογραφίας, με «Το παγοδρόμιο» (εκδ. Αγρα), ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο όμως χαρακτηρίζεται από πολυφωνία, χιούμορ και ποιητικό λόγο. Το 2016 ήρθαμε σε επαφή και με τον Ted Chiang μέσα από την πρωτότυπη ταινία «Η άφιξη» με την Amy Adams, η οποία βασίζεται σε ένα από τα διηγήματα που περιέχονται στη συλλογή, με τίτλο «Ιστορίες της ζωής σου και άλλες ιστορίες» (εκδ. Κέδρος).

Στους συγγραφείς που άφησαν το στίγμα τους το 2016 δεν θα μπορούσε να μη συμπεριληφθεί ο Γάλλος συγγραφέας Joseph Andras ο οποίος με το μυθιστόρημά του «Για τα πληγωμένα μας αδέρφια» (εκδ. Εικοστού Πρώτου) αναφέρεται στο φαινόμενο της τρομοκρατίας, μέσα από τη ματιά του ιδεαλιστή ήρωά του και το οποίο κέρδισε το Βραβείο Γκονκούρ πρώτου μυθιστορήματος το 2016.

Τέλος, το 2016 ο «Σταθμός Εντεκα», το 4ο μυθιστόρημα της Emily St. John Mandel (εκδ. Ικαρος), έχοντας στο ενεργητικό του το Arthur C. Clarke Award (2015) μας ταξίδεψε σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου συνδυάζεται το σκοτεινό και το ζοφερό, με την ομορφιά και την ελπίδα.

Πηγή