Η ΑΓΟΡΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

26/11/2016

Στους κατοίκους της Κυψέλης αλλά και της ευρύτερης Αθήνας παραδόθηκε από τις αρχές Νοεμβρίου η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, λίγο πριν από τον νέο χρόνο, όπου αναμένεται να εγκατασταθεί ο νέος διαχειριστής. 
Στόχος είναι να επιστρέψει το κτίριο στους πολίτες, αναβαθμίζοντας την περιοχή, μέσα από σειρά δράσεων που απευθύνονται σε όλους.
Η ιδέα για την αξιοποίηση του κτίσματος μπόρεσε να υλοποιηθεί όταν ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση, με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ο Δήμος Αθηναίων με δημόσια διαβούλευση κάλεσε τους πολίτες να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις. «Από τον Μάιο του 2015 δεχθήκαμε πάνω από 400 προτάσεις, τις οποίες έπρεπε να ομαδοποιήσουμε και να συστηματοποιήσουμε. Θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα μεικτό μοντέλο. Η έκταση του χώρου θα παραχωρηθεί κατά 38% για στέγαση δημόσιων υπηρεσιών, κατά 31% για τη δημιουργία 8 καταστημάτων, με έμφαση στη νέα επιχειρηματικότητα και κατά 31% για πολιτιστικές δραστηριότητες. Ηδη, στον χώρο λειτουργεί το ΚΕΠ, ενώ ο κοινόχρηστος χώρος, 450 τετραγωνικών μέτρων, θα φιλοξενεί δράσεις», εξήγησε στο «Εθνος» η υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος, Κατερίνα Αποστολοπούλου. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πολυχώρου αυτόνομα βιώσιμου, με τα κέρδη να επενδύονται εκ νέου στην αγορά.
Από τη νέα χρονιά
Η διαδικασία ανέδειξε ως διαχειρίστρια του χώρου για διάστημα πενταετίας την ομάδα «Impact Hub», που θα ξεκινήσει να δραστηριοποιείται από τη νέα χρονιά. Ομως, η δημοτική αρχή αποφάσισε να μη χάνει χρόνο, υλοποιώντας δράσεις. «Ο σκοπός μας ήταν πολλαπλός. Κατ' αρχήν, το κτίριο ήταν έτοιμο. Επίσης, θέλαμε ο διαχειριστής να μπει σε έναν χώρο που έχει ήδη ζεσταθεί. Τρίτον, τόσο ο δήμος όσο και ο διαχειριστής θέλαμε να δούμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα ο κοινόχρηστος χώρος», σημειώνει η κυρία Αποστολοπούλου.
«Κάτσαμε και σκεφτήκαμε τι χρειάζεται η γειτονιά. Θέλαμε δράσεις που να είναι λειτουργικές και να σημαίνουν κάτι για τους κατοίκους», λέει από την πλευρά της η Ειρήνη Γεωργαλάκη, που έχει αναλάβει τον προγραμματισμό και την οργάνωση παραγωγής της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Σε συνεργασία με τους αρμοδίους του Δήμου, η κυρία Γεωργαλάκη ανέτρεξε σε προτάσεις που είχαν κατατεθεί κατά την περίοδο των διαβουλεύσεων. «Ξεκίνησα επαφές με τις διάφορες ομάδες για να συζητήσουμε τις ιδέες τους και πώς μπορούσαν να υλοποιηθούν», λέει.
Παρότι οι δράσεις στοχεύουν στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χρώματος της Κυψέλης, οι δράσεις απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους.
Το πρόγραμμα ανανεώνεται συνεχώς και στόχος είναι να ενταχθούν όσο περισσότερες δράσεις. Το κοινό έχει ήδη πρόσβαση στην ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «on elite now», αλλά και στον πολιτιστικό χάρτη της Κυψέλης, που συνδέει τους δρόμους της περιοχής με γνωστούς καλλιτέχνες.
Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από τις 6 μέχρι τις 8 το βράδυ, τα μέλη του δικτύου «Acromarket» καλούν σε ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών. Κάθε Τρίτη, η ομάδα «Γέφυρες» προσφέρει δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ κάθε Πέμπτη γίνονται ανταλλαγές βιβλίων από την ομάδα «Booksharing».
Παραστάσεις
Παράλληλα, διεξάγονται θεατρικές παραστάσεις, workshops και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που στόχο έχουν να καταστήσουν τη Δημοτική Αγορά σημείο αναφοράς των κατοίκων.
«Δεν θέλουμε να περιορίσουμε τις δραστηριότητες. Συνεχώς εξετάζουμε καινούργια πράγματα και κάθε εβδομάδα ανακοινώνουμε το πρόγραμμα μέσω της σελίδας μας στο Facebook», λέει η κυρία Γεωργαλάκη.
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Ανταλλαγές προϊόντων, υπηρεσιών και βιβλίων
Ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς είναι ιστορικό κτίσμα του 1935 και αποτελεί αρχιτεκτόνημα του Μεσοπολέμου. Στο παρελθόν, όταν περιέπεσε σε απαξίωση, κινδύνευσε με κατεδάφιση, όμως μετά και τις παρεμβάσεις πολιτών έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο κτίσμα. Οι ομάδες που φιλοξενούνται τα απογεύματα στον κοινόχρηστο χώρο επιδιώκουν να έρθουν σε διάλογο με τους κατοίκους της περιοχής.
Μέλη της ομάδας Acromarket εξήγησαν στο «Εθνος» ότι η πρωτοβουλία τους αφορά την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς χρήματα. «Ο καθένας φέρνει κάτι που θεωρεί χρήσιμο. Αφού ''κοστολογηθεί'' στη βάση πόντων, μπορεί να επιλέξει προϊόντα ίσης αξίας με αυτό που έφερε», εξηγούν. Στον πάγκο της ομάδας βρίσκονται ρούχα, τρόφιμα και ποτά. «Η ομάδα μας ξεκίνησε το 2013. Ολα αυτά τα χρόνια έχουμε δει να φέρνουν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Ενα αντικείμενο που σε κάποιον δεν είναι απαραίτητο, μπορεί να γίνει χρήσιμο για κάποιον άλλον», συμπληρώνουν.
«Η ουσία της δικής μας δράσης είναι η αγάπη για το βιβλίο και η βούληση να μοιραστούμε τη γνώση», αναφέρουν από την πλευρά τους τα μέλη της ομάδας «Book-sharing». Ο κάθε πολίτης καλείται να φέρει ένα βιβλίο που είναι σημαντικό γι' αυτόν και να εξηγήσει τους λόγους που το διάλεξε. «Κάποια στιγμή μια κοπέλα μάς έφερε ένα βιβλίο που της φάνηκε χρήσιμο σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής της. Θέλησε να το δώσει, ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει και κάποιον άλλον να πάρει δύσκολες αποφάσεις», θυμούνται.
Κείμενο: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ
Φωτογραφιίες: ΘΑΛΕΙΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ