Στα χνάρια του, «Αγίου των Γραμμάτων», Αλέξανδρου ΠαπαδιαμάντηΣτον διηγηματογράφο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που περιέγραψε μοναδικά και «μετ' έρωτος την φύσιν» της γενέτειρας του Σκιάθου, αλλά που αφιέρωσε και 47 διηγήματά και πολλά άρθρα του στην Αθήνα, την πόλη όπου τελικά πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του, είναι αφιερωμένος ο λογοτεχνικός περίπατος που πραγματοποιείται το Σάββατο 2 Απριλίου, από τα Public.

Σε αυτά τα αθηναϊκά  διηγήματα, η ίδια η πόλη και κυρίως οι γειτονιές, όπου και ο ίδιος έζησε, αποτελούν το φυσικό σκηνικό για τις ιστορίες των ταπεινών που με απαράμιλλο τρόπο μας αφηγείται. Τα δικά του χνάρια, αλλά και των ηρώων του, θα αναζητήσουν όσοι θα συμμετάσχουν στον σαββατιάτικο περίπατο.

Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. από την οδό Αριστοφάνους, στου Ψυρρή, όπου βρισκόταν και ένα από τα σπίτια που κατοίκησε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και θα κατευθυνθεί προς τους Αγίους Αναργύρους, όπου θα γίνει η δεύτερη στάση. Η τρίτη στάση θα γίνει στην περιοχή του Θησείου, κοντά στις γραμμές του τρένου και η τελευταία στον Άγιο Ελισσαίο, στο Μοναστηράκι, το μικρό εκκλησάκι στο οποίο έψαλλε ο Παπαδιαμάντης ως δεξιός ψάλτης, με αριστερό ψάλτη τον εξάδελφό του, επίσης διηγηματογράφο, Αλέξανδρο Μωραϊτίδη.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα κατευθυνθούν στο Public Συντάγματος, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και το έργο του, με την Ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και Πρόεδρο της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών κ. Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη.

Οι θέσεις για τον Περίπατο έχουν ήδη συμπληρωθεί μετά από το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού. Ο επόμενος Λογοτεχνικός Περίπατος στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου με μια διαδρομή αφιερωμένη στον Άγγελο Σικελιανό.

ΠΗΓΗ