Το τελευταίο αυθεντικό χειρόγραφο του Σαίξπηρ ήταν αφιερωμένο στους πρόσφυγες

Το χειρόγραφο είναι ένας από τους 300 ψηφιοποιημένους θησαυρούς,
 που αναδεικνύουν την ευρύτερη κοινωνική κουλτούρα, η οποία διαμόρφωσε τη φαντασία
και ως εκ τούτου το έργο του Σαίξπηρ... φωτό: British Library
 


Η Βρετανική Βιβλιοθήκη το φέρνει στο φως και στη διάθεση του κοινού, ετοιμάζοντας έκθεση για το έργο του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα 

Το τελευταίο χειρόγραφο που φέρει τον γραφικό χαρακτήρα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ αναμένεται να κάνει online διαθέσιμο στο κοινό η Βρετανική Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για ένα απόσπασμα έργου, στο οποίο ο Σαίξπηρ φαντάζεται τον Σερ Τόμας Μορ να προχωρεί σε μία παθιασμένη έκκληση για λίγο ανθρωπισμό στους πρόσφυγες... Το χειρόγραφο είναι ένας από τους 300 ψηφιοποιημένους θησαυρούς που αναδεικνύουν την ευρύτερη κοινωνική κουλτούρα, η οποία διαμόρφωσε τη φαντασία και ως εκ τούτου το έργο του Σαίξπηρ και όλα θα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσα από το νέο site που ετοιμάζει η Βρετανική Βιβλιοθήκη και λίγο πριν τα εγκαίνια μίας μεγάλης έκθεσης μέσα στον επόμενο μήνα

Μια ζωγραφιά που απεικονίζει το σπίτι του Σαίξπηρ από το χέρι του George Vertue...
φωτό: British Library
 

Και γιατί η εκκίνηση αυτής της δραστηριότητας γίνεται με το συγκεκριμένο χειρόγραφο; Γιατί το Βιβλίο του Σερ Τόμας Μουρ υπογραμμίζει τις οδυνηρές συνέπειες της προσφυγιάς και είναι απολύτως επίκαιρο με όσα ζει η Ευρώπη αυτές τις μέρες με την προσφυγική κρίση. 

«Είναι συγκλονιστικό και ταυτόχρονα θλιβερό το πόσο επίκαιρο μοιάζει με αυτό που ζούμε σήμερα στην Ευρώπη», λένε οι υπεύθυνοι της φημισμένης για το αρχείο και τους σπάνιους τίτλους της βιβλιοθήκης. Το πρωτότυπο έργο – που δεν υπογράφεται από τον Σαίξπηρ-, γράφτηκε περίπου το 1600, αφορούσε τη ζωή του Ερρίκου του Η’ και δεν ανέβηκε ποτέ σε θεατρική σκηνή, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι θα μπορούσε να υποκινήσει ταραχές. 
  
Αυτοπροσωπογραφία του John Dee...φωτό: British Library 

Ο Σαίξπηρ ήταν ένας από τους πολλούς συγγραφείς που το τελικώς το επεξεργάστηκε και η συνεισφορά του στην επιμέλεια αποδείχθηκε και η σπουδαιότερη όλων. Γράφει χαρακτηριστικά και όσο παραστατικά, άλλωστε, συνήθιζε: «Θα ξεσπιτώσεις τους ξένους, θα τους σκοτώσεις, θα κόψεις τον λαιμό τους, θα πάρεις τα σπίτια τους και θα οδηγήσεις το μεγαλείο του νόμου σαν αποφασισμένος προστάτης...». Την ίδια στιγμή, μελετητές του έργου του Σαίξπηρ, βεβαιώνουν ότι υπάρχουν ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι το χειρόγραφο είναι γραμμένο από το χέρι του και αυτά δεν είναι άλλα από τις 6 αυθεντικές υπογραφές του. Το χειρόγραφο διατηρήθηκε και στη συνέχεια ψηφιοποιήθηκε και θα είναι ένα από τα εκθέματα της μεγάλης έκθεσης προς τιμήν του Σαίξπηρ που διοργανώσει η Βρετανική Βιβλιοθήκη στις 15 Απριλίου. 

ΠΗΓΗ