Τα Χρονικά της Νάρνια – Ο Συγγραφέας, ο Μύθος και η ΝτουλάπαΜαζί με τον Tolkien και τον Charles Williams, ο Lewis δημιούργησε το 1930 μια λογοτεχνική ομάδα που ονόμασε “The Inklings – Οι Υποψιασμένοι”. Συνεδρίαζαν κάθε Τρίτη το μεσημέρι στην παμπ Bird and Baby, το οποίο έγινε αμέσως γνωστό στους καλούς κύκλους της Οξφόρδης. Ο Williams πέθανε το 1945 και οι συναντήσεις τους σταμάτησαν το 1949. Ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ήταν και οι Christopher Tolkien και Owen Barfield. Στον Lewis άρεσε η παρέα των ανδρών και θεωρούσε ότι το γυναικείο μυαλό ήταν αρκετά κατώτερο από εκείνο των ανδρών. 
Ο Lewis

Πριν ο Lewis ξεκινήσει να γράψει παιδικά βιβλία, ο εκδότης του και μερικοί από τους φίλους του προσπάθησαν να τον αποτρέψουν. Πίστευαν πως θα έκανε κακό στην φήμη του σαν συγγραφέας σοβαρών βιβλίων. Κυρίως ο J. R. R. Tolkien κακοχαρακτήρισε το πρώτο βιβλίο της Νάρνια που έγραψε ο Lewis, το «Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα». Πίστευε πως είχε πολλά κλισέ στοιχεία – τον Άγιο Βασίλη, μια κακιά μάγισσα, ομιλούντα ζώα και παιδιά. Ευτυχώς ο Lewis δεν άκουσε κανέναν τους. Μετά την έκδοση του «Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα» το 1950, ο Lewis έγραψε αμέσως άλλα 6 βιβλία σχετικά με τα Χρονικά της Νάρνια, εκδίδοντας το τελευταίο, «Η Τελική Μάχη», το 1956. Αν και γνώρισαν την αποδοκιμασία από τους κριτικούς βιβλίων, τα βιβλία έγιναν αρκετά γνωστά από τα καλά λόγια αναγνωστών που κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα. Τα βιβλία της Νάρνια έχουν πουλήσει από τότε πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα και είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα παιδικά βιβλία.

«Έγραψα τα βιβλία που θα μου άρεσε σε μένα να διαβάζω» είπε ο Lewis. «Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος που ξεκίνησα το γράψιμο». Τα Χρονικά της Νάρνια μιλούν για κάποια παιδιά που έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της Νάρνια, όπου το λιοντάρι με το όνομα Άσλαν είναι κάτι σαν το πρότυπο του Χριστού. «Δεν γνωρίζω από που ήρθε το Λιοντάρι ή γιατί ήρθε» εξήγησε αργότερα ο Lewis. «Αλλά όταν Αυτός μπήκε στην ιστορία κατάφερε να τα ενώσει όλα με έναν μοναδικό τρόπο». Η πύλη για τον κόσμο της Νάρνια, μια μεσαιωνικής αντίληψης του Παραδείσου, είναι μια ντουλάπα απ’ όπου τέσσερα αδέρφια, ο Πίτερ, η Σούζαν, ο Έντμουντ και η μικρή Λούση, μπαίνουν σε έναν άλλο κόσμο. Στη πρώτη ιστορία η κακιά μάγισσα σκοτώνεται σε μια μάχη. Στις υπόλοιπες ιστορίες τα παιδιά ταξιδεύουν και πάλι στην Νάρνια για να συναντήσουν δράκους, γοργόνες, θαλάσσια τέρατα, μάγους και άλλα πλάσματα. Επίσης μια φυλή με μαύρους ανθρώπους, οι Καλομέρνοι, οι οποίοι φορούν τουρμπάνια και λατρεύουν έναν δαίμονα, τον Τας, προκαλούν προβλήματα. Πολλοί ιστορικοί θεωρούν πως αυτή η φυλή είναι πως ο Lewis έβλεπε τους Μουσουλμάνους την εποχή εκείνη – ανθρώπους μακριά από τον δρόμου του Θεού οι οποίοι λάτρευαν το διάβολο.

Ο Lewis παντρεύτηκε για λίγο με την Joy Davidman, μια Εβραιοαμερικανίδα. Γνωρίστηκαν το 1953, αλλά πέθανε από καρκίνο το 1960. Ο ίδιος πέθανε στις 22 Νοεμβρίου του 1963 από οστεοπόρωση, την ίδια μέρα που ο Πρόεδρος της Αμερικής J. F. Kennedy δολοφονήθηκε στο Τέξας. Το 1988 η Kathryn Lindskoog δημοσίευσε μια έκθεση όπου εξέταζε την αυθεντικότητα μερικών έργων του Lewis, που δημοσιεύτηκαν αφότου πέθανε, από το 1966 ως το 1991, ανάμεσά τους ήταν και το “The Dark Tower” (1977). Η Lindskoog συνέχιζε να κατακρίνει την αυθεντικότητα των βιβλίων του Lewis και στο “Light in the Shadowlands”, που δημοσιεύτηκε το 2001, όπου το θεωρεί εν μέρη πλαστό.

χάρτης της Νάρνια

Τα βιβλία που μιλάνε για τα Χρονικά της Νάρνια είναι αυτά που έκαναν τον C. S. Lewis γνωστό και αγαπητό σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά τα εφτά βιβλία μαγεύουν μικρούς και μεγάλους πάνω από 50 χρόνια. 

ΠΗΓΗ