"Είπαν" για μας


Συνέντευξη του BookSharing στο inagreece.gr!

Τι είναι το Booksharing και ποιοι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό;

To Booksharing είναι μία ομάδα με κύρια δραστηριότητα την ανταλλαγή ιδεών και συναισθημάτων, μέσα από την ανταλλαγή βιβλίων. Αυτό γίνεται κυρίως μέσα από την διοργάνωση βραδιών ανταλλαγής βιβλίων, την δημιουργία μιας ομάδας ανάγνωσης, του Booklab και με το στήσιμο ενός δικτύου ανταλλακτικών βιβλιοθηκών σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει σε ένα Booksharing, το μόνο που χρειάζεται είναι η διάθεση να μοιραστεί, ένα, ή και περισσότερα βιβλία για να ανταλλάξει και λίγο θάρρος να παρουσιάσει τι του άρεσε σε αυτό το βιβλίο και γιατί το προτείνει.

Τι περιλαμβάνει μια τέτοια εκδήλωση και ποιος είναι ο στόχος της;

Κάθε εκδήλωση ξεκινά με μία γνωριμία με τον κόσμο που έχει έρθει. Δίνουμε πληροφορίες για το τι είναι το Booksharing, ποιες είναι οι δραστηριότητές μας και ποιος ο στόχος μας. Ύστερα περνάμε στην ανταλλαγή των βιβλίων, όπου ο καθένας παρουσίαζει συνοπτικά το βιβλίο του, αλλά και τους λόγους για τους οποίους το προτείνει για ανταλλαγή. Όποιος βρίσκει το βιβλίο ενδιαφέρον σηκώνεται το παίρνει και παρουσιάζει το δικό του βιβλίο. Αν ενδιαφέρονται περισσότερα άτομα για το ίδιο βιβλίο, γίνεται συνεννόηση μεταξύ των ενδιαφερόντων και εκείνου που έφερε το βιβλίο.

Όταν τελειώσει η ανταλλαγή κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα και ακολουθεί ένα αφιέρωμα ή μια παρουσίαση μέ θέμα το βιβλίο. Ανάλογα τη βραδιά μπορεί να υπάρχει αφιέρωμα σε κάποιον συγγραφέα (Καζαντζάκη, Γκιμπράν κ.α.), μια παρουσίαση βιβλίου η λογοτεχνικού είδους (π.χ. ιστορικό μυθιστόρημα), ή κάτι διαφορετικό όπως ένα αφιέρωμα σε βιβλία που έγιναν ταινίες. Τέλος, μοιράζουμε κάποια αναμνηστικά δωράκια και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη συνάντηση.

Στόχος της βραδιάς είναι η ανταλλαγή, η αλληλεγγύη κα η προσφορά. Να μιλήσω για ένα βιβλίο που μου έδωσε κάτι και να το προσφέρω σε έναν άλλον άνθρωπο. Έτσι ακόμα και μέσα σε αυτή την εποχή μιζέρια και κρίσης, ο καθένας μπορεί να έχει ένα καλό βιβλίο να διαβάσει. Είναι η καλλιέργεια μιας ενεργητικής στάσης, μιας ηρωικής στάσης και όχι παθητικότητας.

Κάθε πότε και πού πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις;

Διοργανώνουμε ένα Booksharing το μήνα, σε διάφορα σημεία της πόλης. Προσπαθούμε ο χώρος να έχει κάποια σχέση με το χώρο του βιβλίου, έτσι έχουμε διοργανώσει βραδιές σε βιβλιοκαφέ, σε πολιτιστικούς χώρους, όπως για παράδειγα στη Λέσχη Φίλων Κόμιξ και το επόμενο που οργανώνουμε θα είναι στη Στοά του Βιβλίου.

Τι είδους βιβλία μπορούν να φέρνουν όσοι συμμετέχουν;

Ο καθένας μπορεί να φέρει ό,τι είδους βιβλία επιλέξει. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να μην φέρει βιβλία που απλά θέλει να ξεφορτωθεί, αλλά βιβλία που έχει αγαπήσει, του έχουν δώσει κάτι, του έχουν μάθει κάτι. Δεν είναι μια απλή ανταλλαγή βιβλίων, αλλά ανταλλαγή ενός δικού μας κομματιού, κάτι που εμένα με βοήθησε το προσφέρω και σε άλλους για να πάρουν και αυτοί κάτι χρήσιμο.

Ποιες είναι οι επόμενες εκδηλώσεις και πώς μπορεί κάποιος να ενημερώνεται και να συμμετέχει;

Επόμενη δραστηριότητά μας είναι το Σάββατο 23 Μαίου στο café «Γράμμα» στη Στοά του Βιβλίου και ώρα 19:00. Μετά την ανταλλαγή θα ακολουθήσει αφιέρωμα σε βιβλία που έγιναν ταινίες.

Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να ενημερώνεται για τις εκδηλώσεις μας,
στη σελίδα μας:

www.booksharing.gr

Να μας βρει στο Facebook: facebook.com/booksharingr

Επίσης μπορεί να επικοινωνήσει στα:  
697 4482907

Υπάρχει γενικότερα συμμετοχή σε αυτές τις εκδηλώσεις;

Όσο περνάει ο καιρός και κάνουμε περισσότερες δράσεις μας γνωρίζει όλο και περισσότερος κόσμος και η συμμετοχή αυξάνει. Στην τελευταία μας εκδήλωση είχαμε 55 άτομα και οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν πολύ θετικές. Γενικά κάθε μας εκδήλωση έχει πολύ θετική ανταπόκριση και όλοι φέυγουν ευχαριστημένοι και με ένα νέο αξιόλογο βιβλίο για να διαβάσουν. Χρειάζεται όμως ακόμα αρκετή δουλειά από μέρος μας, αλλά εξελισσόμαστε και είμαστε πιο άρτια προετοιμασμένοι κάθε φορά.

Η συνέντευξη στο inagreece.gr.