Η φαντασία είναι γυναικεία υπόθεση!Η πλειονότητα των συγγραφέων του φανταστικού είναι άνδρες, ιδιαίτερα στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα αλλά και στις αρχές του  20ου, οι γυναικείες συγγραφικές πένες ήσαν ελάχιστες. Με τις διεκδικήσεις όμως των φεμινιστικών κινημάτων κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1920, οι γυναίκες μπόρεσαν να αποκτήσουν δικαιώματα στη ζωή και στην εργασία. Συνηθισμένο ήταν εκείνη την εποχή οι γυναίκες συγγραφείς να υπογράφουν τα έργα τους με ανδρικά ονόματα ή να τα αποστέλλουν ανώνυμα προκειμένου να έχουν μια καλύτερη τύχη στους εκδοτικούς οίκους.
Σε αυτό το αφιέρωμα θα φιλοξενήσουμε μερικές από τις πιο σημαντικές «Σεχραζάντ» που δημιούργησαν μαγικούς κόσμους και ξεχωριστούς με μόνο όπλο την πένα τους. ΜΑΙΡΗ ΣΕΛΛΕΫ (1797-1851)


Το αφιέρωμα μας δεν θα μπορούσε να παραλείψει σε καμία περίπτωση τη Μαίρη Σέλλεϋ, την συγγραφέα που έβαλε ως στοίχημα να γράψει ένα από τα πιο τρομακτικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Κόρη ενός πολιτικού φιλοσόφου και μιας φεμινίστριας φιλοσόφου και σύζυγος ενός διάσημου ποιητή, η Σέλλεϋ υπερέβαλε των προσδοκιών και συνέγραψε ένα από τα πιο τρομακτικά μυθιστορήματα, τον θρυλικό “Φρανκενστάιν”. Ο μύθος του Φρανκενστάιν ταυτίστηκε με τον αληθινό τρόμο και ενέπνευσε αρκετά άλλα μυθιστορήματα και ταινίες που σχετίστηκαν με το διάσημο τέρας του δόκτορα Βίκτορα Φρανκενστάιν. Λέγεται ότι η ίδια η Σέλλεϋ, προκειμένου να κερδίσει στον διαγωνισμό της καλύτερης ιστορίας τρόμου ανάμεσα σε άλλους συγγραφείς συμπεριλαμβανόμενου και του μέλλοντα συζύγου της αλλά και του Λόρδου Βύρωνα, εμπνεύστηκε την ιστορία της μέσα από τα όνειρά της για τον διαγωνισμό. Η επιστολική μορφή του μυθιστορήματος και οι διηγήσεις των προσώπων επέτειναν την ατμόσφαιρα και έδωσαν μια δόση αληθοφάνειας στην φανταστική ιστορία της Σέλλεϋ. 
Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Ένας λαμπρός επιστήμονας που θέλει να ξεχωρίσει και να αναγνωριστεί, δημιουργεί ένα τέρας από τα σώματα νεκρών και μέσω του ηλεκτρισμού δίνει ζωή σε ένα αποκρουστικό πλάσμα. Το τέρας φαντάζει τρομερό παρόλο που έχει κάποια ανθρώπινα στοιχεία στον χαρακτήρα του αλλά παρόλα αυτά είναι ο ένοχος για κάθε κακοτυχία ή θάνατο που συμβαίνει. Το έργο του Φρανκενστάιν αποτελεί ξεχωριστό και από τα πιο γνωστά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που έχει συντελέσει στην διαμόρφωση του μύθου του τρελού επιστήμονα που συνθέτει τέρατα στο τρομακτικό του εργαστήριο στον σκοτεινό του πύργο.ΑΝΝ ΡΑΪΣ (1941)


I was a newborn vampire, weeping at the beauty of the night.”* 
Το 1973 η Αν Ράϊς συνέγραψε το μυθιστόρημα που θα την έκανε ευρέως γνωστή. «Η συνέντευξη ενός βρικόλακα» ήταν το πρώτο μυθιστόρημα από τα χρονικά των βρικολάκων. Ένα έργο που θρηνούσε τον χαμό της κόρης της και που θέλησε να χρησιμοποιήσει ως παρηγοριά για το χαμό της. Το έργο απορρίφθηκε από αρκετούς εκδοτικούς οίκους έως ότου εκδόθηκε το 1976 και δέχτηκε αρκετές αρνητικές κριτικές.
Η συνέχεια των “Χρονικών των βρικολάκων” και τα επόμενα βιβλία που ακολούθησαν, σχετιζόμενα κι αυτά με τον μύθο των πλασμάτων της νύχτας, έτυχαν μεγαλύτερης αποδοχής από κοινό και κριτικούς.
Έχει γραφτεί ότι οι βρικόλακες της Ράϊς είναι βασισμένοι σε κοινωνικά πρότυπα απομόνωσης και υπόκεινται σε κοινωνικά στερεότυπα με φιλοσοφικές ανησυχίες που αποσπούν από την τρομακτική τους εικόνα.
Το 1997 γυρίστηκε και η ομώνυμη ταινία ως διασκευή της «Συνέντευξης με ένα βρικόλακα» με πρωταγωνιστές τους Μπράντ Πίτ, Τομ Κρουζ, Αντόνιο Μπαντέρας.ΤΖΟΑΝ ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ (1965)


Το 1997 δημοσιεύτηκε το πρώτο βιβλίο της πιο πολυδιαβασμένης σειράς όλων των εποχών. Η Τζόαν Ρόουλινγκ δεν περίμενε ποτέ πόσο μεγάλη ανταπόκριση θα είχαν οι μαγικές της ιστορίες και πόσο αγαπητός θα γινόταν ο ίδιος ο Χάρι Πότερ, ο αγαπημένος μας παιδικός ήρωας που κυριολεκτικά μεγαλώσαμε μαζί του.
Εμπνεύστηκε την ιστορία του μικρού μάγου στον σταθμό του Κινγκς Κρος στο Λονδίνο περιμένοντας το τρένο για το Μπρίστολ και σύντομα έδωσε σάρκα και οστά στους χαρακτήρες της με μόνα όπλα της την πένα, το χαρτί και τη φαντασία της. Άνεργη και μητέρα ενός παιδιού εκείνο τον καιρό έδινε ζωή στις ιστορίες της στα καφέ του Εδιβούργου καθώς στο σπίτι της δεν είχε θέρμανση. Σήμερα είναι από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου, αλλά ο πλούτος της βρίσκεται και στη φαντασία της. Οι περιπέτειες του μικρού μάγου συγκίνησαν και συγκινούν ακόμα χιλιάδες παιδιά που χάνονται στις μαγικές σελίδες της μαγείας, της αθωότητας και των ιδανικών που υπάρχουν στα βιβλία της σειράς «Χάρι Πότερ».ΙΖΑΜΠΕΛ ΑΛΙΕΝΤΕ (1942)


Γεννημένη τον Αύγουστο του 1942 στη Λίμα του Περού, η Χιλιανή  Ιζαμπέλ Αλιέντε αποτελεί μια από τις γνωστές γυναίκες μυθιστοριογράφους της Χιλής και τα βιβλία της έχουν γνωρίσει παγκόσμια ακτινοβολία. Χρησιμοποίησε με ιδιαίτερη τεχνική στα βιβλία της τους μύθους και τους θρύλους της Χιλής καθώς και των Ινδιάνων, εισάγοντας έτσι το είδος του μαγικού ρεαλισμού.
Το έργο της «Το σπίτι των πνευμάτων» θεωρείται ως το πιο γνωστό, γεμάτο μαγεία αναμεμειγμένη με αυτοβιογραφικά και ιστορικά στοιχεία, καθώς και με γυναικείες ευαισθησίες  και αποτελεί ένα ξεχωριστό βιβλίο.


ΣΟΥΖΑΝ ΧΙΛ (1942)


Η “Γυναίκα με τα μαύρα”, η τρομακτική ιστορία φαντασμάτων και τρόμου χαρακτηρίζεται ως το πιο γνωστό βιβλίο της Σουζαν Χιλ. Εκδόθηκε το 1983 και είναι βασισμένο σε τοπικούς θρύλους της βρετανικής υπαίθρου. Έλαβε κατά την έκδοσή του εξέχουσες κριτικές και το 1987 ανέβηκε για πρώτη φορά ως θεατρικό έργο, ενώ το 1989 γυρίστηκε ως τηλεοπτική σειρά. Το 2012 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ράντκλιφ, που τον γνωρίσαμε ως τον μικρό μάγο, Χάρι Πότερ.
Η Σούζαν Χιλ συνέχισε να δημοσιεύει βιβλία σχετικά με φαντασία και με αστικούς μύθους όπως και με ιστορίες μυστηρίου και εγκλήματος. 


ΠΗΓΗ