Οδηγός για μια ευτυχισμένη ζωή από τον Μαρκ Τουέιν

Mark Twain    

Ένα βιβλίο συγκεντρώνει τα αποφθέγματά του για θέματα όπως η δίαιτα, η γυμναστική, το χρήμα και ο έρωτας.

Ο Μαρκ Τουέιν ανήκει σε εκείνη την ολιγομελή λέσχη των συγγραφέων που, όσα χρόνια κι αν περάσουν, τα γραπτά τους δεν δείχνουν σημεία γήρατος. Οι λόγοι είναι το άφταστο στυλ του, το εύρος των ενδιαφερόντων του, που αποτυπώνεται με ακρίβεια στο έργο του, και το καυστικό χιούμορ του. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, η πλάκα έχει ημερομηνία λήξης, το χιούμορ ποτέ.
Ο Τουέιν, του οποίου ο βίος υπήρξε πολυτάραχος, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί παράδειγμα προς μίμηση για μια ζωή άνετη, ήσυχη και επωφελή για την υγεία. Ταξίδεψε πολύ, άλλαξε πολλές δουλειές, επένδυσε τα χρήματά του στα πιο παρακινδυνευμένα σχέδια -και τα έχασε-, ήπιε κι έφαγε με όρεξη. Η σύστασή του προς τους αναγνώστες του και τους ακροατές του -ήταν επιτυχημένος ομιλητής και από αυτή τη δραστηριότητά του προέρχονταν μεγάλο μέρος του εισοδήματός του- ήταν να μην ακολουθήσουν το παράδειγμά του αν ο στόχος τους στη ζωή είναι τα «καλά γεράματα». Αν πάλι στόχος τους είναι η «καλή ζωή», τότε να αγνοήσουν όλους όσοι προσφέρουν συμβουλές για μακροβιότητα και να πράξουν κατά βούληση.
Ο Mark Dawidziak, δημοσιογράφος και κριτικός, είναι ένθερμος θαυμαστής του έργου του Τουέιν. Έτσι, όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ενέσκηψε η λαίλαπα των βιβλίων αυτοβοήθειας και των γκουρού της ευζωίας, αγανακτισμένος από το βομβαρδισμό συμβουλών, ο Dawidziak άρχισε να συγκεντρώνει τις ρήσεις του αγαπημένου του συγγραφέα για όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν όλους: τη δίαιτα, τη γυμναστική, την υγεία, τον έρωτα και άλλα. Το βιβλίο του φέρει τον τίτλο «Mark Twain's Guide to Diet, Exercise, Beauty, Fashion, Investment, Romance, Health and Happiness», κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες και είναι πραγματικά απολαυστικό.

Σας παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα ενδεικτικά:

Για τη γυμναστική: «Δεν έκανα ποτέ άλλη γυμναστική εκτός από το να κοιμάμαι και να ξεκουράζομαι, και δεν σκοπεύω να αλλάξω. Η γυμναστική είναι αποτρόπαια και δεν μπορεί να σε ωφελήσει σε κάτι αν είσαι κουρασμένος».
Για τη δίαιτα: «Η γεμάτη κοιλιά είναι μικρή παρηγοριά όταν το μυαλό και η καρδιά πεινάνε».
Για το κάπνισμα: «Ο κανόνας που έχω θέσει στον εαυτό μου είναι να μην καπνίζω ποτέ περισσότερα από ένα πούρο τη φορά».
Για το ποτό: «Όσον αφορά το αλκοόλ δεν ακολουθώ κανένα κανόνα. Όταν οι άλλοι πίνουν, τους βοηθάω».
Για τη διατήρηση της υγείας: «Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσεις την υγεία σου είναι να τρως αυτά που δεν θέλεις, να πίνεις αυτά που δεν σου αρέσουν και να κάνεις αυτά που δεν επιθυμείς».
Για τον έλεγχο του άγχους: «Σε κρίσιμες στιγμές, σε επείγουσες συνθήκες, όταν τα πράγματα είναι απελπιστικά, τα μπινελίκια είναι πιο ανακουφιστικά ακόμα και από την προσευχή».
Για τον έλεγχο του θυμού: «Αν κάποιος σε προσβάλει και δεν είσαι σίγουρος αν το έκανε από πρόθεση ή όχι, απόφυγε τα δραστικά μέτρα. Περίμενε την ευκαιρία και πέτα του ένα τούβλο».
Για θετικό πνεύμα: «Καλοί φίλοι, καλά βιβλία και ήσυχη συνείδηση: αυτή είναι η ιδεώδης ζωή».
Για την ομορφιά: «Πριν από 40 χρόνια δεν ήμουν ιδιαίτερα ευπαρουσίαστος.  Τότε ένας καθρέφτης άντεχε τρεις μήνες. Τώρα αντέχει δύο ημέρες».
Για τη μόδα: «Τα ρούχα κάνουν τον άνθρωπο. Οι γυμνοί έχουν μικρή και καμία επιρροή στην κοινωνία μας».
Για τη χρηματαγορά: «Ο Οκτώβριος είναι ένας ιδιαιτέρως επικίνδυνος μήνας για να ποντάρει κανείς στο χρηματιστήριο. Οι άλλοι επικίνδυνοι μήνες είναι ο Ιούλιος, ο Ιανουάριος, ο Σεπτέμβριος, ο Απρίλιος, ο Νοέμβριος, ο Μάιος, ο Μάρτιος, ο Ιούνιος, ο Δεκέμβριος, ο Αύγουστος και ο Φεβρουάριος.
Για την εκπαίδευση: «Εν αρχή ο Θεός έφτιαξε τους ηλίθιους. Αυτό το έκανε για άσκηση. Στη συνέχεια έφτιαξε τα σχολικά συμβούλια».
Για την πολιτική: «Ας υποθέσουμε ότι είστε ηλίθιος. Επίσης, ας υποθέσουμε ότι είστε μέλος του Κογκρέσου. Αλλά επαναλαμβάνομαι».
Για τη θρησκεία: «Η εκκλησία ζητάει μονίμως από τους πιστούς να ‘διορθώσουν’ τους τρόπους τους. Δεν θα ήταν κακή ιδέα αν έδινε πρώτη το παράδειγμα ‘διορθώνοντας’ τους τρόπους της».
Για τον έρωτα: «Όταν ψαρεύεις για αγάπη, δόλωσε με την καρδιά σου και όχι με το μυαλό σου».
Για την πατρότητα: «Η οικειότητα γεννά περιφρόνηση και παιδιά».

Πηγή: tospirto.net