Η λογοτεχνική ανακάλυψη του αιώνα! Αυτό είναι το πρόσωπο του Σαίξπηρ;


Απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια των τελευταίων αιώνων θεωρεί ότι έδωσε ο βρετανός βοτανολόγος και ιστορικός, Μαρκ Γκρίφιθς, υποστηρίζοντας ότι ανακάλυψε το αληθινό πρόσωπο του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα, Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το πρόσωπο του μεγαλύτερου βάρδου όλων των εποχών είναι αυτό που απεικονίζεται σε πορτρέτο στη βιογραφία του πρωτοπόρου βοτανολόγου Τζον Γκέραρντ, συγγραφέα του «The Herball or Generall Historie of Plantes».


Στο εξώφυλλο του 1.484 σελίδων βιβλίο που εκδόθηκε το 1598 και χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο πόνημα για τα φυτά που έχει εκδοθεί ποτέ στην Αγγλία, απεικονίζονται τέσσερα πρόσωπα, τα οποία θεωρούντο φανταστικά. Ωστόσο, σύμφωνα με το Country Life, ο Γκρίφιθς αποκωδικοποίησε αυτές τις φιγούρες και συμπέρανε ότι πρόκειται για τον συγγραφέα Τζον Τζέραρντ, τον βοτανολόγο Rembert Dodoens και τον θησαυροφύλακα της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄της Αγγλίας, Lord Burghley, ενώ ο τέταρτος άνδρας είναι ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Σύμφωνα με τον Γκρίφιθς, φαίνεται να κρατάει ένα φύλλο καλαμποκιού και μία πεταλούδα, σύμβολα των έργων του «Αφροδίτη και Άδωνις» και «Τίτος Ανδρόνικος». «Ετσι ήταν ο Σαίξπηρ όταν βρισκόταν στη ζωή και στη νιότη του», δήλωσε ο βοτανολόγος!

Από την πλευρά του, ο εκδότης του περιοδικού Μαρκ Χέτζις ανέφερε ότι πρόκειται για τη λογοτεχνική ανακάλυψη του αιώνα. «Έχουμε ένα νέο πορτρέτο του Σαίξπηρ, το πρώτο που έχει ταυτοποιηθεί και τον απεικονίζει στη ζωή», τόνισε. Για να φτάσει σε αυτή την ανακάλυψη, ο Γκρίφιθς χρειάστηκε να λύση την «έξυπνη κρυπτογράφηση» που υπήρχε πίσω από το γεννειοφόρο άνδρα.

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος ισχυρίζεται ότι κάνει αυτή τη σημαντική ανακάλυψη. Το 2009, βρετανοί ειδικοί υποστήριξαν ότι σ' ένα σπίτι της ιρλανδικής επαρχίας ανακάλυψαν το μοναδικό πορτρέτο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ που φιλοτεχνήθηκε, όταν ο σπουδαίος δραματουργός ήταν ακόμη εν ζωή. Πρόκειται για έναν πίνακα που είχε φιλοτεχνηθεί το 1610 και θεωρήθηκε ότι τον απεικονίζεισε ηλικία 46 ετών. Οριστική απάντηση, ωστόσο, δεν έχει ακόμη δοθεί και το μυστήριο παραμένει...


Πηγή: www.sansimera.gr