Τα βιβλία ζωντανεύουν ξανά στο Μουσείο Μπενάκη

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη μετακομίζει για δεύτερη φορά στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη,
την Κυριακή 31 Μαΐου.


Στον αριθμό 138 της οδού Πειραιώς, από τις 13.00 έως τις 18.00, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την ομάδα «Μυθολόγιο» θα γεμίσει με πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που θα μας βάλουν στις ζωές τους αλλά και αφηγήσεις και αφηγηματικά παιχνίδια που θα μας μεταφέρουν σε μυθικά μονοπάτια. 

Οι επισκέπτες της Ζωντανής Βιβλιοθήκης θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τα Ζωντανά Βιβλία, να ακούσουν τις ιστορίες τους, να τους κάνουν ερωτήσεις για να μάθουν όσα ίσως φοβούνταν να ρωτήσουν και να έρθουν τελικά αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις τους.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος στα Άτομα με Αναπηρία, ενώ θα υπάρχει και κατάλογος βιβλίων σε γραφή Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Θα παρέχονται ακόμα Ζωντανά Λεξικά (διερμηνεία) στα Αγγλικά, στην περίπτωση που ο αναγνώστης δεν μιλάει τη γλώσσα του βιβλίου. 

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 2009 από μια ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, ως μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος για κοινωνική αλλαγή, το Human Library Organization, το οποίο προσμετρά εκατοντάδες Ζωντανές Βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο. Από τότε η ομάδα μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε, για να φτάσει σήμερα να αποτελείται από 50 και πλέον άτομα με διαφορετικές εμπειρίες διακρίσεων: πρόσφυγες, μετανάστριες, άτομα με αναπηρία, γκέι άντρες, οροθετικούς, τρανς άτομα, αντιρρησίες συνείδησης, χρήστες ψυχιατρικών υπηρεσιών, άτομα με διατροφικές διαταραχές. 

Πώς λειτουργεί η Ζωντανή Βιβλιοθήκη  
 Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη αντιστρέφει την ιδέα μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης, προσφέροντας για δανεισμό ανθρώπους και όχι βιβλία. Η καινοτόμος αυτή ιδέα δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους από διαφορετικές προελεύσεις να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με «αναγνώστες/αναγνώστριες» που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την ποικιλομορφία. 
- Μέσα από τη «βιβλιογραφία», της Ζωντανής Βιβλιοθήκης έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε το Ζωντανό Βιβλίο με το οποίο θα θέλατε να συναντηθείτε και να συνομιλήσετε για 20 λεπτά. 
- Αν δεν μιλάτε τη γλώσσα του Ζωντανού Βιβλίου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα σας παράσχει ένα Ζωντανό Λεξικό (διερμηνέα) κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. 
- Μπορείτε να ξεκινήστε τη συζήτηση με μικρή παρουσίαση του εαυτού σας και να θέσετε στο δανεισμένο βιβλίο ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή του και τις αξίες του. Μη ντρέπεστε! Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθετε αν όσα πιστεύετε π.χ. για τους μουσουλμάνους, τις λεσβίες, τους οροθετικούς ή τα άτομα με αναπηρία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του Ζωντανού σας Βιβλίου. 
- Ο αναγνώστης οφείλει να επιστρέψει το Ζωντανό Βιβλίο στην ίδια πνευματική και φυσική κατάσταση που το δανείστηκε. Δεν επιτρέπεται να προκαλέσει ζημιά σε ένα Ζωντανό Βιβλίο, να του τσαλακώσει τις σελίδες ή να θίξει την αξιοπρέπειά του/της με οποιονδήποτε τρόπο. 

Στόχος όσων συμμετέχουν στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι να στηρίξουν έναν πολιτισμό που να συμπεριλαμβάνει, να αναγνωρίζει και να εκτιμά την ποικιλομορφία. 
Για περισσότερες πληροφορίες και ενδεικτικό κατάλογο των βιβλίων: http://humanlibrary.gr/index.php/el/zontani-vivliographia 

Το Μυθολόγιο συμπράττει και συμμετέχει στην εκδήλωση της Ζωντανής Βιβλιοθήκης στο Μουσείο Μπενάκη, την Κυριακή 31/5 με τις ακόλουθες δράσεις: 
-15:00-16:00 Επιτραπέζια αφηγηματικά παιχνίδια γεμάτα φαντασία και δημιουργικότητα για να φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες. 
Υπεύθυνος: Αντρέας Μιχαηλίδης 
-16:00 - Αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών από διαφορετικές γωνιές του κόσμου για να ταξιδέψουμε στο "αλλιώτικο" και από "αλλού φερμένο". Συμμετέχουν οι αφηγητές - αφηγήτριες: Μάνια Μαράτου, Σύλβια Βενιζελέα και Αντρέας Μιχαηλίδης. 

Περισσότερες πληροφορίες για το “Μυθολόγιο” στη διεύθυνση: https://mythologion.wordpress.com/