Ανταπόκριση από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης!

Βόλτες στον κόσμο του βιβλίου και ραντεβού με τον Μάρκες

Πάνω από 500 άνθρωποι του βιβλίου -συγγραφείς, εικονογράφοι, κριτικοί, εικαστικοί, βιβλιοθηκονόμοι, εκπαιδευτικοί, εξειδικευμένοι επαγγελματίες-, ανάμεσά τους 280 άμεσοι εκθέτες, περισσότερες από 280 εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, περίπτερα από 21 χώρες και για πρώτη φορά από τη Ρωσία, 27 εκδηλώσεις στο μεγάλο αφιέρωμα στην ιβηροαμερικανική λογοτεχνία και 72 στον χώρο της παιδικής και εφηβικής γωνιάς.

Βόλτες στον κόσμο του βιβλίου και ραντεβού με τον Μάρκες

Αυτή είναι η ταυτότητα σε αριθμούς της 12ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης που ολοκληρώνεται αύριο.
Με έναν ισχνό προϋπολογισμό, μόλις 250.000 ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό, η ΔΕΒΘ φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων βιβλίου, ο πρόεδρος ωστόσο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα.
Οπως είπε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, «η έκθεση αυτή στέλνει το μήνυμα ότι ο πολιτισμός μας έχει παρουσία και στον σύγχρονο πνευματικό κόσμο, δεν είναι μόνο η αρχαία Ελλάδα και η βυζαντινή».
Παρά τις κατά καιρούς ενστάσεις και διαφωνίες τους, οι εκδότες βρίσκουν θετική τη διοργάνωση και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Ιδρύματος. «Η αβεβαιότητα που υπάρχει γενικά, οδηγεί σε συρρίκνωση τον κλάδο του βιβλίου, μην ξεχνάτε ότι έχουμε πίσω μας μια πενταετία βαθιάς κρίσης, αλλά δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω», λέει ο εκδότης του Ιανού, Νίκος Καρατζάς.

«Στηρίζουμε την Ελλάδα»  «Είναι η 5η χρονιά που ερχόμαστε, γιατί θέλουμε να δείξουμε την εκδοτική παραγωγή της Τουρκίας. Επίσης, θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτή την περίοδο της κρίσης που περ
 
«Στηρίζουμε την Ελλάδα»

«Είναι η 5η χρονιά που ερχόμαστε, γιατί θέλουμε να δείξουμε την εκδοτική παραγωγή της Τουρκίας. Επίσης, θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτή την περίοδο της κρίσης που περνά», λέει ο Μουνίρ Ουστούν, πρόεδρος Τουρκικού Συνδέσμου Τύπου και Εκδόσεων.
«Θεωρώ πολύ σημαντική αυτή την έκθεση, γιατί δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα γύρω από το βιβλίο μέσα σε μία μόνο μεγάλη βόλτα, αλλά και στους ανθρώπους του βιβλίου να βρεθούν μεταξύ τους και να συζητήσουν για το παρόν και το μέλλον τους» λέει στο «Εθνος» η Τασούλα Ανθοπούλου, που την επισκέπτεται ανελλιπώς εδώ και 10 χρόνια.

«Οχημα πολιτισμού»  «Είναι ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους. Αποτελεί το όχημα για να πάει ο πολιτισμός μας ένα βήμα παραπάνω», λέει η Μάρθα Μαγγίρα, υπάλληλος των εκδόσεων «Κέδρος».
 
«Οχημα πολιτισμού»

«Είναι ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους. Αποτελεί το όχημα για να πάει ο πολιτισμός μας ένα βήμα παραπάνω», λέει η Μάρθα Μαγγίρα, υπάλληλος των εκδόσεων «Κέδρος».
Μαθητές από σχολεία της Βόρειας Ελλάδας ήταν οι πρωινοί επισκέπτες χθες, ενώ οι νέοι «παραδοσιακά» κάνουν τις βόλτες τους μετά το μεσημέρι -η έκθεση είναι ανοιχτή ως τις 21.00.

«Χαίρομαι με τα παιδιά»  «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που εργάζομαι στην Εκθεση, λυπάμαι βέβαια που δεν έχω ελεύθερο χρόνο για να κάνω βόλτες στα περίπτερα. Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω γονείς με παιδιά να α
 
«Χαίρομαι με τα παιδιά»

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που εργάζομαι στην Εκθεση, λυπάμαι βέβαια που δεν έχω ελεύθερο χρόνο για να κάνω βόλτες στα περίπτερα. Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω γονείς με παιδιά να αγοράζουν βιβλία», λέει η Μαρία Κοζάρη, εργαζόμενη στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. Η 12η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώνεται αύριο, μάγεψε το κοινό και με ένα μουσικό ταξίδι

«Ερχομαι πάντα για βόλτα και φεύγω φορτωμένος βιβλία. Βρίσκω συγκεντρωμένες εκδόσεις που δύσκολα θα εντόπιζα στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου. Επειδή εδώ είναι όλα μαζί, όμορφα ταιριασμένα», μας λέει ο μηχανικός Βαγγέλης Σουρένης, που και φέτος επέλεξε τα περίπτερα ξένων χωρών για να βρει βιβλία της ειδικότητάς του.

Σε 8 ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες της 12ης ΔΕΒΘ απλώνονται 181 εκδηλώσεις, ομιλίες και βιβλιοπαρουσιάσεις για τους τιμώμενους λογοτέχνες Μανόλη Αναγνωστάκη, Ζήσιμο Λορεντζάτο, Αλμπέρτο Ναρ, Μένη Κουμανταρέα, ενώ οι «Μακρινές Φωνές», όπως τιτλοφορείται το αφιέρωμα στην ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, «φέρνουν» καθημερινά τους επισκέπτες σε επαφή με εμβληματικές προσωπικότητες της λογοτεχνίας, όπως ο Φερνάντο Πεσόα, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, μέσα από κριτικές και ιστορικές προσεγγίσεις μελετητών του έργου τους.

Πέρα από τα περίπτερα που φιλοξενούν νέες και παλιότερες εκδοτικές παραγωγές, ενδιαφέρουν έχει η ενότητα «Βιβλίο και Τέχνες», καθώς ανέκαθεν τα βιβλία συνομιλούν και αλληλεπηρεάζονται με τις άλλες μορφές τέχνης, χωρίς καμιά τους να χάνει την αυτοτέλειά της, τη δυναμική της και τον τρόπο αφήγησής της. Στα περίπτερα 13 και 15 του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ-Helexpo πραγματοποιούνται εκδηλώσεις λογοτεχνίας και μουσικής, έκθεση με σχετικά βιβλία και υπάρχει μουσικό βιβλιοπωλείο. Αντίστοιχη είναι και η ενότητα «Βιβλίο και Desing - Το βιβλίο ως αντικείμενο σχεδιασμού», με συζητήσεις και εργαστήρια, ενώ στην κατηγορία «Βιβλίο και Κινηματογράφος», που γίνεται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, προβάλλονται ταινίες εμπνευσμένες από λογοτεχνικά έργα.

Πηγή:  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64184145