Ο Καζαντζάκης ταξιδεύει στη Λατινική Αμερική!

Το 2015 έχει οριστεί ως «Ετος Καζαντζάκη» στη Λατινική Αμερική. Με ιδιαίτερη μνεία στις πνευματικές συγγένειες Τσε Γκεβάρα- Καζαντζάκη, θέμα που θα παρουσιαστεί πρώτη φορά στη γενέτειρα του Τσε, Αλτα Γράσια στην Κόρδοβα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλή Τράπεζα με το ίδιο θέμα στην Εθνική Βιβλιοθήκη Αργεντινής (Μπουένος Αϊρες).


«Ενα άλλο είδος αυτοβιογραφίας» αποτελεί σύμφωνα με τη Νίκη Σταύρου η επιστολογραφία του μεγάλου στοχαστή, που εκδίδεται στο σύνολό της
«Ενα άλλο είδος αυτοβιογραφίας» αποτελεί σύμφωνα με τη Νίκη Σταύρου η επιστολογραφία του μεγάλου στοχαστή, που εκδίδεται στο σύνολό της

Τα σπουδαία νέα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΙΚ (Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη), Γιώργος Στασινάκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τις εκδόσεις «Καζαντζάκη», όσον αφορά τις πρόσφατες δράσεις και δημοσιεύσεις για τη διάδοση του έργου του μεγάλου Ελληνα διανοητή.

Η διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη, Νίκη Σταύρου, αναφέρθηκε στην έκδοση του συνόλου της επιστολογραφίας του μεγάλου στοχαστή, «η οποία αποτελεί και ένα άλλο είδος αυτοβιογραφίας». «Για τον λόγο αυτό», όπως επισήμανε η κυρία Σταύρου, «συνέστησαν οι τρεις φορείς (Μουσείο Καζαντζάκη, εκδόσεις Καζαντζάκη και Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη) μια διεθνή επιστημονική επιτροπή προκειμένου να προβεί με κάθε δυνατή ενέργεια στην ανεύρεση, στη συγκέντρωση, στην ταξινόμηση, στην τεκμηρίωση και στην έκδοση της ολότητας της επιστολογραφίας του Νίκου Καζαντζάκη». Η Αθηνά Βουγιούκα, ειδική μελετήτρια του Καζαντζάκη, παρουσίασε το τελευταίο τιμητικό τεύχος του περιοδικού Le Regard Cretois με πλούσια θεματολογία για τον Νίκο και την Ελένη Καζαντζάκη, καθώς και την πρώτη δημοσίευση από τα γραπτά κείμενα των νικητριών του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Νίκος Καζαντζάκης». Και ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΙΚ, δρ Νίκος Μαθιουδάκης, με τη σειρά του αναφέρθηκε στο νεοεκδοθέν έργο «Ευρετήριο του λογοτεχνικού περιοδικού Le Regard Cretois/ H Kρητική Ματιά [1990-2014]», που αποτελεί, επίσης, σημαντική βιβλιογραφική συμβολή στη ζωή και στο έργο του Κρητικού συγγραφέα: «Η παρούσα μονογραφία» -τόνισε- «θέτει διττό σκοπό: από τη μια πλευρά, την ανάδειξη της σημασίας του περιοδικού για τη μελέτη του καζαντζακικού έργου και από την άλλη πλευρά, τη βιβλιογραφική και επιστημονική συμβολή στην έρευνα και μελέτη της Ζωής και του Εργου του Νίκου Καζαντζάκη».

«Από το 1990», -θα επισημάνει- «έτος έκδοσης του περιοδικού, έως σήμερα έχουν δημοσιευθεί περισσότερα από 100 αποσπάσματα κειμένων του Καζαντζάκη, συχνά αδημοσίευτα μέχρι τότε, έχουν φιλοξενηθεί περισσότερες από 150 εμπεριστατωμένες μελέτες για το έργο του και πολυάριθμα άλλα ενδιαφέροντα κείμενα σχετικά με τη ζωή, την προσωπικότητα και τη θέση του στην Ιστορία τη νεοελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας».

Υπενθυμίζουμε ότι η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη αριθμεί ήδη περισσότερα από 6.000 μέλη σε 122 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη, με δράσεις που συνεχίζονται ταυτοχρόνως στις πέντε ηπείρους, και το περιοδικό κυκλοφορεί σε τέσσερις γλώσσες: γαλλικά, ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22808&subid=2&pubid=64149203