Ημερολόγια -Γέφυρες στο Χρόνο

Για να μετρήσετε τον χρόνο σας όπως επιθυμείτε: ποιητικά, ιστορικά, υγιεινά, φιλοσοφικά, γονεϊκά, φιλοζωικά... τα ημερολόγια του 2015 βρίσκονται στις προθήκες και είναι όπως ακριβώς σας αρέσουν:


Σελίδες - γέφυρα στον χρόνο
«Γέφυρες», ημερολόγιο της Εταιρείας Συγγραφέων, εκδ. «Πατάκη»: Ενα ημερολόγιο πρωτότυπο όσο και ευφάνταστο με θέμα τις Γέφυρες, με 80 απροσδόκητα κείμενα μελών της και φωτογραφίες του γνωστού φωτογράφου Ανδρέα Σμαραγδή. Η γέφυρα ως διαδικασία ζεύξης, ως αρχιτεκτονική συμφιλίωσης ή διάβασης, ως τελετή συνένωσης δύο πλευρών. Η γέφυρα ως τεχνολογία, ως λογοτεχνία και ως αλφάβητο, ως ανάμνηση και ως προσμονή, ως κάλυψη του κενού και ερχόμενο βήμα. Από το γεφύρι της Αρτας στη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», που συνδέει τη Στερεά με την Πελοπόννησο, πάνω σε τεντωμένα συρματόσχοινα λόγου.

«Ολοι ένα ψωμί είμαστε» (Λογοτεχνικό ημερολόγιο). Εκδ. «Πατάκη», τιμή: 11 ευρώ. «Ολοι ένα ψωμί είμαστε» στοχάζεται βαθιά ένας από τους ήρωες του Αγγελου Σικελιανού στο έργο του «Ο Χριστός στη Ρώμη». Στις σελίδες του, Ρίτσος, Παπαδιαμάντης, Σικελιανός, Καζαντζάκης, Ελύτης, Μωραϊτίδης, Βρεττάκος, Αναγνωστάκης, Τσίρκας, επειδή ένα ψωμί είμαστε όλοι. Ανθολόγος ο Κώστας Σταμάτης.

«Ποιητικό Ημερολόγιο», εκδ. Ιωλκός, τιμή: 15 ευρώ. 20ή χρονιά για το Ποιητικό Ημερολόγιο που αποτελεί μια καινούργια ανθολογία ποίησης η οποία κυκλοφορεί κάθε χρόνο. Δεν επαναλαμβάνονται τα ίδια ποιήματα και δεν προβάλλονται μόνο κλασικοί δημιουργοί αλλά και σύγχρονα ονόματα που επιβεβαιώνουν την εξελικτική πορεία της ελληνικής Ποίησης. Ανθολόγος ο Γιάννης Κορίδης.

«100 χρόνια από τον Μεγάλο Πόλεμο». Εκδ. «Γκοβόστη», τιμή: 15 ευρώ. Επειδή ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν αναδιαμόρφωσε μόνον την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο του 20ού αιώνα.

«Τα πάθη του έρωτα», εκδ. «Ιανός», τιμή: 6 ευρώ. «Τα πάθη του έρωτα», όπως βιώνονται στην ποίηση, την πεζογραφία, τη μουσική, τον κινηματογράφο, αλλά και σε κείμενα επιστημονικά. Από τη Σαπφώ, τον Απόστολο Παύλο και τον Σοφοκλή, τον Ελύτη και τον Εμπειρίκο, τον Ρίλκε, τον Φλομπέρ και τον Τσβάιχ, από την απαισιοδοξία του Σοπενχάουερ στη γλυκιά ελπίδα του Χικμέτ.

«Θα σε κάνω βασίλισσα», εκδ. «Καστανιώτη», τιμή: 17. «Θα σε κάνω βασίλισσα... βεβαίως το κορίτσι το έχουν σαν βασίλισσα, γιατί στα ερωτικά μπλεξίματα επικρατεί ακόμα η βασιλευομένη δημοκρατία. Φυσικά μετά τον γάμο μιλάμε για άλλα... πιο απολυταρχικά καθεστώτα». Ο Βασίλης Σπηλιόπουλος ανθολογεί αποσπάσματα από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο.

«ThessΑrtLoniki», εκδ. «Ιανός», τιμή: 7.50. Εβδομαδιαίες ανταποκρίσεις για την «Athens Voice» και εντιτόριαλ του περιοδικού SOUL. Εξομολογήσεις για τη ζωή στη Θεσσαλονίκη αλλά και στις πέριξ εξοχές. Μια μείξη ρεπορτάζ και φαντασιακής προσέγγισης στην πολυπλοκότητα των πόλεων, των ανθρώπων και της ζωής.

«Ημερολόγιο αισιοδοξίας» εκδ. «Μίνωας», τιμή: 13.90. Στο ημερολόγιο ιδέες για μια πιο δημιουργική και χαρούμενη καθημερινότητα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κείμενα: Σμαρούλα Παντελή.

«Ημερολόγιο συναισθηματικής νοημοσύνης» εκδ. «Μίλητος», τιμή: 14 ευρώ. Συγγραφέας η Σοφία Κώττη, εικονογράφος η Μυρτώ Δεληβοριά. Για άλλη μια χρονιά, το «Ημερολόγιο συναισθηματικής νοημοσύνης» κρατά καθημερινή συντροφιά με τα χρώματα και αρώματα της ζωής. Σημειώστε γιορτές, δουλειές, επιθυμίες, επιτυχίες, όνειρα και αναμνήσεις.

«Ημερολόγιο καλοτυχίας: Το αλφαβητάρι της ζωής σας» εκδ. «Μύρτος». «Συμπληρώστε τις 12 λίστες του ημερολογίου οι οποίες θα σας βοηθήσουν να εκτονωθείτε, να ανακουφιστείτε, να ανακαλύψετε κρυμμένα ταλέντα και επιθυμίες. Θα σας υποδείξουν έμμεσα ή άμεσα αυτό που κατά βάθος λαχταράει η καρδιά σας. Θα σας επιτρέψουν να κάνετε μια απογραφή της ζωής σας, να συνθέσετε το μωσαϊκό των εμπειριών σας, να κάνετε σωστές επιλογές, να ανακαλύψετε βαθύτερες σκέψεις και επιθυμίες, να αντλήσετε δύναμη και γνώσεις ώστε να φτάσετε πιο εύκολα και πιο γρήγορα στον στόχο σας».

«Ημερολόγιο 2015, Ποιητές του Αζερμπαϊτζάν», «Βήτα Ιατρικές εκδόσεις», τιμή: 10. Το ημερολόγιο για το έτος 2015 παρουσιάζει εν συντομία τους βασικούς σταθμούς στην πολιτιστική ιστορία του Αζερμπαϊτζάν και συνοδεύεται από ελληνική απόδοση των ποιημάτων που έγραψαν μείζονες και ελάσσονες ποιητές ανά τους αιώνες, μέχρι τον πιο πρόσφατο Vagif Samadoghlu.

«Η Μία κι εγώ: Σχολικό ημερολόγιο 2014 - 2015», εκδ. «Μεταίχμιο», τιμή: 5.50. Η Μία και οι φίλοι της σε περιμένουν για να σου κρατήσουν συντροφιά με χρήσιμες πληροφορίες, παιχνίδια και σταυρόλεξα, στο πιο φανταστικό σχολικό ημερολόγιο.

«365 ημέρες ευτυχίας» εκδ. «Ωκεανός», τιμή: 13.99. Στο χρηστικό αυτό ημερολόγιο θα βρείτε ρήσεις και σκέψεις μεγάλων προσωπικοτήτων όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Επίκτητος, o Βενιαμίμ Φραγκλίνος, ο Πασκάλ, κ.ά.

«Ζήσε υγιεινά όλα το χρόνο», εκδ. «Μίνωας», τιμή 13.90. Περιλαμβάνει συμβουλές σωστής διατροφής, πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα και μια σειρά από πολύτιμες πληροφορίες για την αποτελεσματική ρύθμιση του σωματικού σου βάρους. Αποτελεί συνέχεια των αντίστοιχων, πολύ επιτυχημένων, εκδόσεων των δύο τελευταίων χρόνων και επιπλέον είναι ένας ιδιαίτερα χρήσιμος οδηγός για τη μέγιστη προστασία της υγείας σου!

«Ημερολόγιο των σχέσεων 2015», εκδ. «Μίνωας», τιμή: 13.90. Μπορείς να κάνεις τη σχέση σου καλύτερη μέρα με τη μέρα; Αυτό το ημερολόγιο θα σε συντροφέψει όλη τη χρονιά, δίνοντάς σου ιδέες για να απολαύσεις τη σχέση σου και να νιώσεις την πραγματική συναισθηματική σύνδεση.

«Κάθε μέρα γονείς - ημερολόγιο», εκδ. «Μεταίχμιο», τιμή: 7.70. Το ημερολόγιο αυτό συνοδεύει την οικογένεια σε αυτήν την τόσο γοητευτική διαδρομή, δίνοντας ανά μήνα πρακτικές συμβουλές και πληροφορίες για δώδεκα βασικές θεματικές ενότητες που αφορούν την ανατροφή των παιδιών.

«Ημερολόγιο για μαμάδες», εκδ. «Μίνωας», τιμή: 14.90. Περιέχει χρήσιμες πληροφορίες, ιδέες και συμβουλές για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας. Η διασφάλιση της ψυχικής τους ισορροπίας αποτελεί μια διαρκή πρόκληση για τους γονείς, απαιτείται όμως ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εγρήγορση. Συγγραφέας του η Αλεξάνδρα Καππάτου.

«Αθηναϊκό ημερολόγιο», εκδ. «Φιλιππότης», τιμή: 17 ευρώ. 26η χρονιά για το αθηναϊκό ημερολόγιο, με αναμνήσεις, ντοκουμέντα και μαρτυρίες από την παλιά Αθήνα, τα ήθη και τα έθιμά της.

«ΚΥΡ: ''Λεφτά υπάρχουν!'' Χρήματα δεν υπάρχουν...», εκδ. «Διόπτρα», τιμή: 16 ευρώ. Ο ΚΥΡ επιστρέφει για ακόμα μία χρονιά με το νέο του συλλεκτικό ημερολόγιο για το 2015.

Αλλά και ημερολόγια με γάτες και σκύλους για τους ζωόφιλους, για τη ζωή στην πόλη, άλλοτε και σήμερα, για μια ευτυχισμένη και ήρεμη ζωή, για μαθητές, δασκάλους, με ό,τι θέμα συγκινεί τον καθένα.