Ο Ήρωας με τα 1000 πρόσωπα

                 JOSEPH CAMPBELL
                 Εκδόσεις ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ

Ο δρόμος του ήρωα, ο δρόμος της ψυχής μέσα στον κόσμο, σε ένα σύμπαν άπειρων δυνατοτήτων και συνεχών δοκιμασιών, ο δρόμος που καλείται κάθε άνθρωπος να πάρει, εκπληρώνοντας έτσι το πεπρωμένο του και ανάγοντας το Είναι του σε εκείνες τις σφαίρες που όλες οι εσωτερικές παραδόσεις και όλες οι θρησκείες μιλούν με τα πλέον διαυγή λόγια.
 
To βιβλίο του Τζόζεφ Κάμπελ «Ο ήρωας με τα χίλια πρόσωπα» πραγματεύεται σε τελική ανάλυση αυτόν τον δρόμο, που  περνάει μέσα από όλους τους δρόμους. Μας καλεί στην κυριολεξία σε μια μύηση, φέρνοντας εμπρός μας το συλλογικό όνειρο της ανθρωπότητας που δεν είναι άλλο από το μύθο. Μέσα από εκστατικές τελετές και προσωπικούς άθλους, από σκοτεινά τοπία και άχρονα καλέσματα, από λαβύρινθους και συμπληγάδες, από ιεροπραξίες και φυσικές τελετουργίες, από δοκιμασίες και απίθανες τοπολογίες μέχρι την τελική ανάδυση στο κέντρο, στον Σκοπό.
 
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, ένα βιβλίο που καταπιάνεται με τον διαχρονικό ήρωα όπως τον είδαν όλες οι θρησκείες και όλες οι παραδόσεις, οι θρύλοι και τα παραμύθια, οι διηγήσεις και τα έπη, οι λογοτέχνες και οι βάρδοι και ο Κάμπελ με καταπληκτική δεξιοτεχνία μας χαρίζει όλο το μεγαλείο αυτής της προσπάθειας, δίνοντάς μας πρωτίστως  τα κείμενα  αυτά και ακολουθώντας έπειτα την εμβριθή ανάλυσή του ως τον πλήρη αποσυμβολισμό τους, μεταφέροντάς μας το ξεκάθαρο νόημα τους.    
 
Ένα πρωτότυπο και γεμάτο από την φρεσκάδα της σκέψης του Κάμπελ έργο, απολύτως κατανοητό, το βιβλίο που τον έκανε  γνωστό στην χώρα μας και που αγαπήθηκε κυρίως για αυτό, με την βαθιά, διεισδυτική ματιά του, αποκαλύπτει τα κίνητρα και τον σκοπό του ηρωικού προσώπου, μέσα από διαφορετικές ερμηνείες και αγκαλιάζοντας όλες τις θεωρίες που ιχνηλατούν τα σημάδια της πορείας του ήρωα.
 
Ο Κάμπελ ένας προπάντων οραματιστής, μια ευγενής μεγαλοφυΐα με πολύχρονες και ενδελεχείς μελέτες στην συγκριτική θρησκειολογία , στην εθνολογία και ανθρωπολογία, μελετώντας  τις κοσμογονίες και μυθολογίες όλων των λαών, με συνεχείς έρευνες και επαφές  από διαφορετικές εκφράσεις της ανθρώπινης γνώσης, το όνειρό του για μια βαθιά κατανόηση των παραδόσεων του κόσμου μέσα από την ψυχολογία και την ψυχανάλυση, την τέχνη και την φιλοσοφία, την κριτική σκέψη και τον οραματισμό στον Ήρωα Με Τα Χίλια Πρόσωπα γίνεται απτή πραγματικότητα.
Σε μια εποχή που ο άνθρωπος προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβιώσει, σε μια κοινωνία που οι οικονομικοί δείκτες διαμορφώνουν τις αξίες της ζωής, σε ένα κόσμο που ο μονοδιάστατος λόγος της επιφάνειας επιβάλλεται παντού, βιβλία σαν αυτό μας θυμίζουν τους αρχετυπικούς και αιώνιους δρόμους που πρέπει να βαδίσουμε και να τολμήσουμε να γίνουμε και εμείς ο "ήρωας με τα 1000 πρόσωπα".